Frysehus
Frysehuset, Kældernæsvej 1.A.
Frysehus
I 1946 var der stiftende generalforsamling i Andelsselskabet Stokkemarke Fryseboks. Dermed var Danmarks første andelsejede fryseboks en realitet. Der blev bygget et lille hus, der var indrettet med et forrum, et rum med lynfrysning og selve fryserummet med mere end 100 bokse. Der blev ansat en bestyrer som modtog medlemmernes pakker, og foretog det videre fornødne. Der var ingen adgang for medlemmerne i fryserummet. Ved afhentningen fik bestyreren nummer sedler på de pakker man ønskede med hjem, og bestyreren hentede dem i andelshaverens boks. Samtlige bokse var altid i brug! Da det blev almindeligt med dybfryser i hjemmene var der mindre brug for fryseboksen i Stokkemarke, og efter mere end 20 års brug besluttede andelshaverne på en generalforsamling at opløse selskabet, og dermed var Stokkemarke fryseboks blevet historie, og huset solgt.
Formand: gdr. Thorvald Wever, Weverseje Bestyrer: Fru Pedersen.
Artikel: Henning Rasmussen,
Foto: Steen Quistgaard
Byen ....
Historiens enkle vej til byen Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område. Disse sider er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Se den alfabetiske gennemgang, eller se numre på oversigtkort, og find den aktuelle side via denne webside. Velkommen til by og område!
.... og Torvet
Sammenhænget mellem Torvet, Kultur-huset, (Stokkemarke gamle Skole), Kirken og Hallen er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" fra Torvet (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- huset. På Torvet foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidligere været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med (den smukke) Kirke "i ryggen").