Stokkemarke – "Mejeriet" .... byens have ... din have

Mejeriet


 
Mejeriet_5oktNy Plantedag på "Mejeriet – byens have".
Lørdag d. 7.november kl. 10.00!


Der blev helt fantastisk flot på "Mejeriet" ved plantedagen d. 4. oktober. Allerede på dagen talte vi om at at tage en plantedag mere, hvor vi skal sætte lidt buske og et par egetræer før vinteren. Forhåbenlig ses vi så på "Mejeriet" d. 5. oktober! 

 

 

 

 

  

 

MejerietDejlig Plantedag på Mejeriet ...

Det var et pragtfuldt vejr søndag d. 4. oktober, hvor vi var samlet for at gøre “Mejeriet” ekstra flot til TV2øst optagelserne dagen efter. Forud var der både arbejdet intensivt med krat-rydder, og hele plænen var slået igen. Så allerede det gjorde et flot indtryk. Vi delte os i hold der fik ryddet godt op omkring både træer og buske. Så kom der nok en stor maskine på området, og efter nogle timer stod alt så gnistrende flot som det aldrig er set før. En dejlig sandwich blev afslutningen på denne plantedag, der dog fortsatte for Boye og Bjørn med for-gravning af plantehuller til næste dags plantning af to træer ved TV2øst optagelser. Dejligt vi kom så langt!
Hilsen fra: Peter, Joan, Lisbeth, Lise F, Boye, Karen Margarete, Søren, Bjørn, Steen men også de mange flere der også altid deltager ved plantedagene. Ny Plantedag i November! Her skal vi have flere frugtbuske m.m. i jorden. Dato følger.sq
(Billedet fra TV2øst optagelser 5.oktober/Sissel Roulund hjælper med at plante "sit" træ sammen med Boue Clausen)

placeholderLørdag d. 11. April kl.10.00, Forår og ny Plantedag på "Mejeriet".

Så fik vi en forårsdag på "Mejeriet" hvor varme og sol, gav en skøn fornemmelse af den sommer der forhåbenligt ligger lige om hjørnet. Programmet til dagen, omfattede både opsætning af espalier for vin, afrensning af alle møblerne, Oprensning omkring træer og buske, og nedstøbning af søjle hvorpå grill ved shelter skal monteres. Hurtig blev der dannet forskellige grupper, og efter timer i det skønne forårsvejr kunne vi se resultatet, som nu ses: Vin espalier står solidt og gennemført, pludselig er det rigtigt sjovt at sidde på bænke/borde - hvor hele gruppen fik ristede pølser der blev tryllet frem fra et rigtigt "lejerbål". (Næste gang er grillen sat op). Planter og træer blev frigjort, der kom lidt flere bambus til, og området ved Shelteren er nu snart ved at være rettet godt til. De deltagende kan roligt nu sige tak til hinanden for flot udført arbejde, behageligt samværd, hvor alle var stærkt og positivt tilstede, helt ned til de helt små størrelser!
> Billedeserie

 

Stor aften i Stokkemarke
Indvielsen Sankt Hans aften på "Mejeriet" var en stor succes. Allerede omkring kl. 18.00 var der fyldt godt op ved borde og bænke. En dejlig stemning, snak og latter, duften af sommer mad, medbragt, eller som de utroligt lækre sandwich med salat, økologisk chutney, æbler og kød som Joan og Peter tilberedte, flød ud i denne smukke sommer aften. Højreby Spillemandslau, satte festlige og livlige toner på aftenen, et pragtfuldt bidrag på en aften, hvor der hele tiden kom flere til. Der blev hils på, snakket, og hele området blev efterhånden indraget. Bold leg blandt de unge, samtidig med at de store stammer i midten af " Mejeriet " kom i brug som legetræer og oplevelses rum. Flere kom til, med tæpper og mad, vi var tæt på tid til bålet blev tændt.Den officielle båltale (Steen Q) handlede om udvikling og samvær, og det at alle kan deltage og være på i udviklingen af det nye aktive grønne rum, der nu er på vej til at blive "byens have". Steen Q understregede, at kun ved vores egen indsats, kan vi løfte vores by og område, men naturligvis i samarbejde med kommune og sponsorer. Han takkede alle for det, der nu er vores " Mejeri".Efterhånden var vi omkring 120 mennesker og bålet blev tændt! Midsommervisen, blev sunget, godt hjulpet af Højreby Spillemandslau. Det helt utrolige bål, blev konstant passes op, og passet på, af bl.a. Boye og Søren, og vi stod alle der i den bløde aften og følte at dette var en stort. En stor og dejlig Sankt Hans aften ... Vi gerne vil opleve igen.Tak til alle for en dejlig aften. sq
Billedeserie fra Sankt Hans aften 2014, Mejeriet · Vestre Landevej 291 · Stokkemarke

Plantedag på "Mejeriet". Lørdag d. 1. november 2014
Flot dag, sol, maskiner, masser af hænder, træer og fælles samvær, der afsluttedes med velsmagende grill mad, dejligt vi var så mange der deltog. Tak til os alle. Tekst og billede serie følger.
Plantedag i foråret 2014

Plantedag 5. April 2014
Plantevejr, sagde vi da vi mødes kl. 11.00 ved Shelteren på ”Mejeriet”. Flere af os havdenok drømt om sol og lidt varme, og ikke den let silende regn vi nu stod i.
Men gruppen på omkring omkring 10, var straks igang med det rimeligt store projektdet er at plante en hel del træer og buske på området der er 9.000 m2.DagenPå de tegninger/print som blev delt ud var indtegnet de steder hvor de forskelligeplanter skulle placeres. Helt naturligt delte vi os i grupper der gik igang. Med deforskellige ekspertise der var med, blev der justeret lidt på placeringer og steder, såalt kom godt i jorden.
Tre timer efter, kunne vi skilles med glade smil og glæde os over vores arbejde.Hvilke dag!
En dejlig dag hvor gruppen sammen fik skubbet væsentligt på projektet, der bådeskal være et grønt område, byens ” plukkehave” med frugter, bær, vindruer og krydderurter... og et sted med formidling og info som samtidig bliver et sted for bådemotion, stille afslapning og oplevelser

Hvad vil vi med området:

Et multifunktions område, et stykke af en sløjfe, en sti, en skolehave, et ”vindue” for lokale producenter, en åbning mod landet, men også en åbning mod byen, dens historie, dens nye virkelighed. En åbning mod turisten, motionisten, livsnyderen, og natur-telt opleveren. Et område med grønt, oplevelser i labyrint, på skulpturer og stille timer på bænke i solen, ved bålet, sammen eller alene, i boldspil eller leg. Et sted for turister, beboere, foreninger, børn og voksne, arrangementer, fællesskab, midt i alt det der gror og grønnes. 9000 m2 oplevelse for alle. Velkommen!

Det 9000 m2 område er givet til byen, som er ved at omskabe området til et grønt aktivt og nyttebaseret område med shelter, bålpladser, siddeområde, 4H have/ ”skolehaver” hvor fokus for både unge og voksnes vil være forståelse for bæredygtighed og rene fødevarer. Der vil også være vinstokke, frugttræer og meget mere.


Området hedder i dag ” Mejeriet” som en klar henvisning til områdets tidligere funktion. QR-koder skal her, og mange steder i byen, fortælle historien der binder fortid, udvikling og nutid sammen. Vi har søgt fonde, og fået positive tilsagn. Vi har fåetat får mange de mere grundlæggende ting på plads. Der er renset helt op, der er græs på området, bålpladser og spændende træer, buske og store stammer danner motionscirklen o.l.. Der er indkøbt borde bænke, shelter og telt område var klar allerede sidste efterår. Vi har nye planer for 2015.
Det og meget mere, er med til at løfte området, og give nye generationer pejlemærker om både fortid og nutid, og som muligvis senere i livet giver lyst til at komme tilbage til steder, det både var vedkommende og fremadskuende.

Sponsorer i 2013/2014:

Virksomheder:

Frilufts Rådet

Jyske Bank

Knuthenlund

Steens Plante skole

Private:

Karen Margrette og Boye Clausen

Mejeri-udvalgets medlemmer

Nye sponsorer : mail gerne her

Nye frivillige deltagere : mail gerne her

Historien ...

Industrivirksomheder, ofte udsprunget af landbruget, er både opstået og nedlagt. I Stokkemarke stod en af de mest imposante bygninger, ” Andelsmejeriet” tilbage som et nedslidt industisår i vestenden af byen. Bygningerne var gået fra et mejeri til en konsumvarer fabrik. Mange kan stadig tale med om dagligdag og arbejdskollegaer på virksomheden. Dårlig vedligehold og mangel på respekt for bygningerne fik de mange nedslidte bygninger til at ligne en ruin, en meget skæmmende ruin, der på grund af sin størrelse, grunden er på over 9000 m2, satte et stærk negativ præg på området.


Heldigvis blev bygningen købt op af Lollands Kommune, der efter længere tids arbejde, har nedrevet alle bygninger, undersøgt område for forurening, og i lokalplanen fået det ændret til et grønt område. De 9000 m2, der stod meget nøgternt, helt uden græs, og med kun få spredte træer og krat er nu overdraget til byen. I sommeren 2013, blev der sponseret græs, som er sået, der er samlet sten og div. ting op så der kan slås græs. Kommunen har "sponseret" Shelter og muldtoilet, og der er indkøbt en række bænke/borde.
Se billedserien fra andelmejeriet/"Mejeriet"