Stokkemarke_kortStokkemarke_kortStokkemarke_kort

Saftstationen

Vestre Landevej 243

MejeriMejeriet
Tidslinie_kirken


I 1883 købte De Danske Sukkerfabrikker en stor grund og byggede en saftstation med forvalter og portnerbolig.
Som noget nyt var det blevet interessant for landbruget at dyrke sukkerroer.
Da transporten af sukkerrorene skulle foregå med hestevogn, var der en naturlig grænse for transporttid og afstand, og der blev bygget flere saftstationer på vest Lolland, også her i Stokkemarke.
Om efteråret i roekampagnen – kom dyrkerne med sukkerroerne efter en nøje fastlagt køreplan.
Her på saftstationen blev roerne vasket, snittet i små stykker og kogt i store beholdere, hvorved sukkersaften blev trukket ud.
Sukkersaften blev gennem en rørledning pumpet til Nakskov sukkerfabrik. (I 1898 ændret til Maribo sukkerfabrik) Roesnitterne fik dyrkerne med hjem til kvægfoder, kaldet ”affald”I roekampagnen arbejdedes i døgndrift med 3 holds skift. I den periode var 90 – 100 arbejdere beskæftiget på saftstationen, da der var meget håndarbejde.
I 1959 var sidste roekampagne i Stokkemarke.

1966 – smed Urban Jensen køber grund og bygninger og opretter vognfabrikken ”Urban”. Fabriksbygningerne er nedrevet medens forvalterboligen har bevaret sit ydre.
Nu hedder vognfabrikken S.A.W.O.

En historie: Saftstationens forvalter: Knuthson i folkemunde gyldenspjæt ( som – tegneseriefiguren) havde en meget lille hund. Når stuepigen gik tur med den lød det fra mændene på roevognene med høj røst: ”Bider hunden”? – ”Pas på den ikke løber fra dig”!!
Anderledes spage og duknakkede blev mændene på roevognene, når mejeristen kom cyklende i sit hvide arbejdstøj, og pigerne vendte hovedet væk fra dem, for for at se efter mejeristen!

Artikel: Henning Rasmussen

Saftstationen

Saftstationen var en særdeles vigtig virksomhed for Stokkemarke og området. På følgende link til TV2Øst kan du se en (27 min.) meget spændende temaudsendelse om roe transporten her på Lolland. En af de tidligere lokoførerer har filmen transporten, togende og mange af de mennesker der levede af roerne tidligere. Logoføren nævnte af der var op til 2.000 rosevogne på et tidspunkt.

Se mere her:
http://www.tveast.dk/artikler/det-var-dengang-7-december
           
Saftstationen er helt ombygget/fjernet, men både Portnerbolig og selve hovedindgangen er stadig bygninger der er i brug.

Se Portnerboligen på V.L. 253 her

 

Byen

QR-koderne. Historiens enkle vej til byens historie.
Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område.
QR-koderne er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Find QR-koderne på/ved husets postkasse eller på "Mejeriet", Vestre Landevej 291, her kan du se byen samlet i det historiske sammenhæng (fra sommeren 2016). Nyd samtidig "Mejeriet" - byens have.
Velkommen til by og område!