Stokkemarke_kort

Stokkemarke Bageri

Vestre Landevej 276

Stokkemarke Bager

Stokkemarke Bageri 
1903 åbner det første bageri i Stokkemarke!I
1913 bygges der til, og bageriet får den nuværende facade.
I 1925 køber bagermester Aage Winther bageriet og er ejer indtil 1967. I den periode sker en ombygning af butikken, og i et tilstødende lokale indrettes et konditori med plads til 15 -20 gæster. Bager Winther har desuden 2 salgsvogne med brød kørende ude i sognet.
(Brødkuske: Solmann Rasmussen og Povl Rasmussen).
I bageriet er: 2 svende + lærling, dame i butik og konditori og kokkepige.En kort periode havde bager Winther også brødudsalg i Solmann Rasmussens ejendom (Brandsmosevej 1). I 1950érne ophører salgsvognene.
1967 køber bagermester Thomsen forretningen og konditorriet.
1978 er det bagermester Marianne Pedersen og Ole Pedersen som fortsætter bageriet. Bageriet er fortsat i drift, som et af de få landsbybagerier, der har formået at eksistere. Bagermester Anja og Tim Siegvardsen.

Historie:Brødkusk Solmann Rasmussens brødvogn havde forspændt 2 heste, og kørte fra gård til gård, og fra landsby til landsby. Han blev nærmest en legende. I de tider var konkurencen hård fra såvel Kældernæs Bageri (bager Blak) og Tjennemarke bageri ( købmand V. A. Andersen ).

Artikel: Henning Rasmussen

Området omkring Torvet

Sammenhænget mellem Torvet, Kultur- Beboerhuset, Stokkemarke gamle Skole, den nye skole (de store rødstens bygninger), Kirken og Hallen (bag den nye skole) er tydelig. Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" også herfra (folder om turene findes i de gule standere foran Kultur- Beboerhuset.
På "Torvet" foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidliger været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. En (område-) fornyelse i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med Kirken "i ryggen").

Byen

QR-koder. Historiens enkle vej til byen.
Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer.
Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område.
QR-koderne er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Find QR-koderne på/ved husets postkasse eller på "Mejeriet", Vestre Landevej 291, her kan du se byen samlet i det historiske sammenhæng (fra sommeren 2016). Nyd samtidig "Mejeriet" - byens have.
Velkommen til by og område!