Placeholder image

Mejeriet – byens have

Vestre Landevej 291

MejeriMejeriet
Tidslinie_kirken

Mejeriet · Andelsesmejeriet //
Idag :Mejeriet · Byens grønne have
I 1889oprettedes Stokkemarkes Andelsmejeri. Det var 91 af sognets gårdmænd, husmænd og håndværkere der stod som andelshavere, og var økonomisk garant i et solidarisk fællesskab med hele deres ejendom. Uanset det antal køer den enkelte andelshaver havde, var der ens afregning, og kun en stemme til hver på generalforsamlingen.
1935var der 550 andelshavere med 7.5 kg mælk. Der var ansat 9 personer på mejeriet. Af fløden blev der fremstillet smør af meget høj kvalitet, som opnåede mange ærespræmier. Smørret exporteredes i 50 kg. Dritler til Skotlands brugsforeninger.
I 1951 – 52 blev tilbygget et stort osteri og lagermed plads til ca. 12.000 oste på 4300 m Ostehylder. Ostene opnåede også mange ærespræmier. På grund af faldende mælkemængde besluttede bestyrelsen af fusionere med 4 andre mejerier, og sidste udvejning skete 30. september1962.

Mejeribestyrer:
1921 -1944 N. Petersen
1944 -1961 Knud V. Knudsen

Bestyrelsesformand

1927 -1954 Anton Rasmussen
Bygningerne solgt 1964 til UG. Fabrik grønsager

1990 – 2009
flere ejere, Kommunen køber grunden og bygninger nedrives.

Stokkemarke Beboerforening overtager grunden (foreløbig for 10 år). Mejeriudvalget søger fonde og et stort frivilligt arbejde skaber "Mejeriet · Byens have"som i 2015 stadig er under udvikling.
Det forventes af en række arrangementer afvikles her, bl.a. Sankt Hans aften.

Lidt ekstra Historie:
Hver den 10 ´ende i måneden skulle der udbetales mælkepenge til andelshaverne. Formanden cyklede til Nakskov (18 km.) fra morgenstunden, hvor sparekassen havde kontanterne klar. Formanden lagde dem i sin taske som han satte i bagagebæren og cyklede til mejeriet. I de næste timer sad formand, mejeribestyrer og regnskabsfører og fordelte penge i kuverter til hver andelshaverne og sidst på eftermiddagen hentede mange deres mælkepenge. Kuverter som ikke blev hentet blev sendt med mælkekusken, som satte dem i låget til en transportspand. Naturligvis blev de ikke væk!! Denne praksis ophørte 9. April 1940.
Mere Historie: følger sammen med billeder: KnudErik Knudsen (søn af Mejeribestyrer Knud V. Knudsen) har leveret en lang række billeder og historier, som senere kommer på siden.

Artikel: Henning Rasmussen

Mejeriet

Mejeriet var et stærk nedslidt, og meget synligt industisår i byen (vestlige ende). I forbindelse med en områdefornyelse i 2011, der skulle skabe nye rum i byen , og visse den stærke, traditionelle landsby struktur, var der et stærkt ønske om at få omskabt det nedslidte område og drage det ind i den nye byoplevelse. Det lykkedes ført flere år senere. SE også Torvet, Kultur- Beboerhuset, Stokkemarke gamle Skole, den nye skole (de store rødstens bygninger), Kirken og Hallen (bag den nye skole). Det er et stærkt omdrejningspunkt for byen. Derfor udgår "Spor i Landskabet" også herfra. På "Torvet" foran Kirken (mod Vestre Landevej), har der tidliger været assyl/fattighus, og i mange år var det blot et lille grønt område. Fornyelsen i 2011, giver nu rum til sammenhæng og - også for dig/jer - en mulighed for stille og roligt at nyde området fra de opstillede borde/bænke. Husk, der er både Brugs og Bager lige ved Torvet. Bageren er skråt til højre på Hovedgaden (Vestre Landevej) og Brugsen ligge få hundrede meter nede af Hovedvejen til venstre (> hvis du står på Torvet med Kirken "i ryggen").

Byen

QR-koderne. Historiens enkle vej til byens historie.
Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby. Vores historiker, Henning Rasmussen, fortæller, krydre data og faktiske oplysninger med egne oplevelser og erindringer. Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område.
QR-koderne er et nyt tiltag, der skal viser steder, huse og sammenhæng i byen. Find QR-koderne på/ved husets postkasse eller på "Mejeriet", Vestre Landevej 291, her kan du se byen samlet i det historiske sammenhæng (fra sommeren 2016). Nyd samtidig "Mejeriet" - byens have.
Velkommen til by og område!