historien

 

Stokkemarke historie ... lige her

Hvorfor:
Om du er turist, besøgende eller beboer, så oplev byen på en helt ny måde. Kom ind bag historiens facader, oplev huse og steders historie. I billeder, og fortalt af byens historiefortæller, Henning Rasmussen, der krydre data med egne historie.
Direkte ind på din smartphone eller tablet.
Du står midt i et gammelt sukkereventyr. Omkring dig var over 400 km roebane, en smalsporet bane hvis hovedformål var det helt simple: At transportere kilotunge roer fra marken frem til saftstationer og sukkerfabrikker.
Flere tusind tipvogne, først bag heste, senere lokomotiver, kørte rundt på det meste af Lolland. Et Lolland som var det absolut største og vigtigste område for udvikling af en væsenligt rå-varer i Danmark … sukker!
Så når du i dag står og ser ind i gennem S.A.W.O. indkørsel, Vestre Landevej 243, og ser de store nye ladvogne der kører ud herfra – nogle stadig for at transporter roer – så ser du ind i en historie, et eventyr, der handlerede store drømme,  hård arbejde, fejlslagne investeringer, økonomisk spekulation, importeret arbejdekraft, og udvandring til bl.a. Amerika.  Om stormflod og massivt oversvømmede produktionsområder, ny teknologi, store dampmaskiner, nye togbaner forbi de nye virksomheder, og helt moderne smalsporet transport baner der kom helt ud til fjerne marker.
Sæt dig på ege-stammerne der ligger på “Mejeriet – byens have” · Vester Landevej 291.
Så sidder du historisk i ca. 12.000 oste på 4.300 m. ostehylder.
Oste hvor en del af dem havde vundet adskillige priser.
Nøjagtigt som i dag ... hvis du kører de få kilometer op til Knuthenlund Gods...  går i deres gårdbutik, og finder et godt udvalg af oste der har fået præmier i rigtig mange sammenhæng og lande.
Eller sæt dig ved Shelteren på Mejeriet, så er du historisk midt i mejeri-bestyrer Knud V. Knudsen private have, hvor sønnen KnudErik legede. Pluk et æble fra det gamle træ, og se så KnudEriks´s billeder fra 1950érne som viser udbygningen af andelsmejeriet, med den kæmpe tilbygningt for oste produktion og lager blev til  – de 4.300 meter ostehylde med plads til 12.000 oste!
Og sådan er det alle steder, Købmandsgården, Urmagerns hus, Forsamlingtshuset, El-værket, der senere bliver Sogne hus/Rårhus ... historien og oplevelserne ligger lige her ...

Externe kilder: http://www.tveast.dk/artikler/det-var-dengang-7-december
http://www.kulturarv.dk/25fantastiske/25-fantastiske-industrier/roesukkerfabrikken-lolland/
http://www.sukkermuseet.dk/
http://www.dansukker.dk/dk/om-sukker/sukkerets-vej-til-europa.aspx https://tidsskrift.dk/index.php/geografisktidsskrift/article/view/38341/73882

Placeholder image

Hvordan?QR_historien
Du kan lave en  "skatte-jagt" hvor QR- koderne viser dig ind bag historiens facade.
Find QR- koden på postkasse og fold historien ud. Kør gennem byen, find koderne og opdag og se billeder fra fx boghandleren, frysehuset, smeden og den gamle Brugs (fra efteråret 2017)
(Kræver smartphone/tablet og app. for scanning af QR- kode)

Placeholder imageDu kan sidde på Torvet ... eller hjemme hos dig selv og gå direkte ind på web- sidet: http://stokkemarke.dk/5_extra/QR_historien_intro.html (Som du sikkert er på lige nu). Se og vælg mellem de mange sider af historien i byen. På kortet under kan flere af stederne aktiveres direkte (fra computer eller Ipad/liggende o.l.) Ellers se de forskellige steder længere nede.

Placeholder imagePlaceholder image Placeholder image Eller brug Info-standeren på "Mejeriet" (Vestre Landevej 291) Se på kortet, vælg dine oplevelser. Hent dem ind på smartphone eller tablet. Enten via webside (eller QR- koder ... fra sommer 2017)

Placeholder image

Byen:
Mange har levet i byen i en tid hvor byen både var en selvstændig kommune, og samtidig en vigtigt og driftig handelsby.
Vi håber du/I - som turist på gennemrejse, ny-tilflytter eller beboer med mange år i byen, vil få et historisk perspektiv, der giver flere oplevelser og glæder ved at færdes i by og område.
Velkommen til by og område!

 
Placeholder image
 
intro_foreninger

STOKKEMARKE HISTORIE ... LIGE HER

Find link længere nede for :

Aktive steder – områder/
enkelte bygninger

Torvet
Kultur- Beboerhus/Stokkemarke Gamle Skole
Kirken
Lægehuset
Motionsområde
Præstegården
Mejeriet
Indvielse af "Spor i Landskabet"
Indvielse af Torv, Kultur- Beboerhus/Gamle skole

Øvrige historiske bygninger og steder

(Vestre Landevej/Hovedgaden)
199_Alderdomshjem
239_Dagli_Brugsen
243_Saftstation_idag S.A.W.O
251_B.P.Station
253_Portnerbolig_Saftstation
257_Brugs_tidligere
259_Urmager
261_Vesterport
291_Mejeriet
262_Povl Ree
264_Kro
270_El-Værket
276_Bageri
302_Boghandel
306_Barber-legetøj
314_Købmandsgaard
318-320_Smedie-gam.

Survej 11_Stationen
Kældernæsvej 1a_Frysehus

flere følger!

QR- koder i Stokkemarke

Først kommer byens aktive områder/steder
Derefter følger byens øvrige bygninger
I dag, så vel som historik

Aktive områder/steder

 

Stokkemarke

... et rids  af historien

 • Fremtiden

  Vi arbejder med en ny vision.
  Med udgangs punkt i historien, de aktiviteter vi forsat har i byen, det rige foreningsliv, og de nye muligheder som er skabt via områdefornyelsen og overdragelsen af området ”Mejeriet – byens have”, arbejder vi på at synliggøre alle de positive muligheder der tilbydes.
  Samtidig har vi har fokus på samarbejde med andre landsbyer, der som os er i et vadested, hvor det i høj grad er viljen og energien, parret med visioner og netværk, der skal bringe vores byer og områder videre.
  Vi vil på ny stå mere beviste, attraktive og imødekommende for nuværende og kommende beboere.
  De mere konkrete tiltag og visioner samles i et katalog i 2016!

  se mere ...

 • I dag

  Her i byen har vi forsat en Dagli´Brugs og en bager. Vi har Ungdoms Klub, et moderne Kultur- Beboerhus, et nyt udendørs motionsanlæg og en stor sportshal (”Hallen”). Et meget vidtfavnende foreningsliv. En kirke og menighedsråd med mange aktiviteter.
  Vi har Lægekonsultation/Lægehus (Tjennemarkevej 2 – Læge Niels Caning), bilforhandler, mekaniker, foruden flere virksomheder med produktion.
  Et stort område på 9000 m2 er blevet til "Mejeriet - byens have".  Her er også Shelter ligesom der er bed & breakfast i byen.
  Lige uden for byen ligger Knuthenlund, det kendte og anerkendte økologiske landbrug

  se mere ...

 • 1950 > 1980

  Stokkemarke var tidligere en selvstændig kommune, der ved kommunalreformen i 1970, blev en del af Maribo kommune. Ved struktur reformen i 2007 blev Maribo en del af Lolland Kommune. Man skal ikke havde været længe i Stokkemarke for at opdage, at rigtig mange af husene gennem hovedgade har set meget anderledes ud. I en stor del af husene har der været butikker – enten specialforretninger eller dagligvarer butikker på den ene eller anden måde.
  Vi vil visualisere en spændende fortid, der også betyder meget her i nutiden.
  Derfor viser vi nu dele af historien via QR-koder og på web siden

  SE MERE ...

 • 1200 tallet

  Selve Stokkemarke by er kendt fra 1200 tallet (Valdemar d. II). Byen var historisk knyttet til kongen, og en af de få mindre byer på Lolland der ikke var underlagt herregårde. Bønderne var stolte af at være “frie” bønder. Dette blev efter mange tilløb dog ændret

  SE MERE ...

 • QR koder –
  Brug smart phone

Tak for dit besøg på denne side.
Siden er udviklet af Stokkemarke Beboerforening. Vi har fået sponsor hjælp af nedenstående. Ansvarlig webmaster angives nederst på siden